Het is misschien een term waar de normale consument nog nooit van heeft gehoord, maar sinds juli 2021 is de SUP richtlijn actief. De SUP (Single Use Plastic) richtlijn komt voort uit Europese wetgeving, bedoeld om het gebruik van plastic wegwerpproducten terug te dringen. De richtlijn bevat verschillende stappen die in een periode van enkele jaren worden uitgerold. Het is bijvoorbeeld ook de reden dat men tegenwoordig een fastfood drankje uit een kartonnen rietje drinkt. Het naleven van de richtlijn is verplicht, maar de uitvoering ervan wordt met grote mate aan de markt overgelaten. Dit is een interessant gegeven wetende dat we sinds 1 juli 2023 fase 5 zijn ingegaan.
Het is vanaf nu voor supermarkten verplicht om consumenten te laten betalen voor single use plastics. Dit klinkt niet heel ingrijpend, maar fase 5 geldt voor een aanzienlijk deel van het assortiment en kan direct impact hebben op de kassabon van de consument. Denk hierbij aan een bakje voorgesneden meloen, een maaltijdsalade, of een ijskoffie uit het koelvak in een harde plastic beker. In een tijd die al in het teken staat van inflatie is het extra interessant om te zien hoe supermarkten dit oppakken. Welke bedragen houden ze aan en hoe worden deze heffingen gecommuniceerd richting de consument?
SUP communicatie
De Aldi had als eerste de communicatie op hun website, schapkaarten en kassabon op orde voor de winkels die wij bezochten. De communicatie van de SUP-heffing kwam relatief laat op gang bij de Jumbo. Bij ons eerste bezoek stond er een symbolisch bedrag van 0 euro als SUP-heffing. In ons tweede veldbezoek zagen we dat ook daar de heffing werd gecommuniceerd, weliswaar alleen op de kassabon en niet op de schapkaart of de website. Bij de Plus lijkt de richtlijn niet doorgevoerd te zijn. Er is niks te vinden op de website of in de winkel, hetzij via de prijskaartjes of op de kassabon. Daarmee is Plus de uitzondering onder de retailers die wij bezochten.
En wat is er gebeurd met de prijzen? Bij Aldi, Jumbo en Albert Heijn zijn de prijzen voor de klant stabiel gebleven en is de SUP een onderdeel geworden van de eerder geldende prijs. Bij Lidl, Dirk en Hoogvliet wordt de heffing tot dusver op de eerder geldende prijs gezet. Een interessant verschil zit in de hoogte van het bedrag. Waar Lidl en Hoogvliet hebben gekozen om op alle producten waar de heffing op berekend moet worden 1 cent door te rekenen, heeft de Dirk de richtlijn van de overheid aangehouden, met uiteenlopende bedragen van 5 tot 50 cent.
Hoe nu verder?
Lange termijn conclusies zijn zeker nog niet te trekken binnen het concurrerende landschap van de supermarkten. De eerste SUP verlagingen zijn reeds gespot. Waar de heffing bij de Lidl en Hoogvliet onveranderd op 1 cent bleef, hebben de Aldi en de Albert Heijn de heffing op sommige producten naar beneden bijgesteld. Weliswaar rekenen zij het op basis van de eerder geldende prijs niet door naar de klant, toch is de heffing als onderdeel van de prijs op enkele producten alweer verlaagd.
Doordat de SUP-heffing op dit moment geen afdracht is voor supermarkten en er nog weinig richting wordt gegeven over hoe het geld van de heffing door supermarkten moet worden besteed, lijkt het aannemelijk dat we de komende tijd nog veel verschillen gaan zien in de executie van deze maatregel. Wel is de verwachting van IPV Data dat de consumentenprijzen inclusief SUP naar elkaar toe gaan bewegen, vanuit de ervaring dat retailers elkaar goed in de gaten houden om hun klanten het juiste prijs-aanbod te kunnen doen voor hun producten.
IPV Data
IPV Data is 13 jaar geleden opgericht om efficiëntie, automatisering en uniformiteit te brengen op het gebied van prijs, promotie en e-commerce data.